Miben jobb a Fraze, mint a ChatGPT?

A ChatGPT megjelenése 2022 végén felforgatta a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok piacát, hiszen kiváló képességekkel rendelkezik a szövegértésben és -feldolgozásban, és egy sor felhasználási területen alkalmazható. Azonban jó, ha tudjuk, hogy az ingyen használható ChatGPT nem a legfejlettebb AI nyelvi modellt használja. Sokszor kevéssé koherens és hibákat tartalmazó szöveget generál, és nem mindig veszi figyelembe a felhasználó által adott utasításokat. Különösen rossz a helyzet, ha magyar nyelven próbáljuk szövegírásra bírni.

Frissítés: ebben a cikkben a Fraze-t a ChatGPT ingyenes, GPT-3.5-ös modelljével hasonlítjuk össze, mivel a cikk megjelenésekor a GPT-4 még nem volt elérhető. Ez azóta megváltozott: a ChatGPT fizetős verziójában már elérhető a fejlettebb GPT-4, de korlátozva van a használata.

💬 Modernebb nyelvi modell

A Fraze a ChatGPT-vel szemben új generációs nyelvi modellre épül, amely továbbfejlesztett algoritmussal rendelkezik és nagyobb magyar nyelvű adathalmazzal lett betanítva, ezáltal még pontosabb és hatékonyabb szövegalkotásra képes. A Fraze többféle adatforrással dolgozik, és egy egyedi szövegfeldolgozó algoritmussal véglegesíti az elkészült szövegeket, így kifinomultabb, koherensebb és a felhasználói igényeket jobban kielégítő tartalmat képes generálni.

Egy sor fontos mutatóban a Fraze jobban teljesít a ChatGPT-nél, például a szövegkohézió, a relevancia és a kreativitás területén. Az átfogóbb információforrásoknak és a nyelvi modell finomhangolásának köszönhetően a Fraze pontosabb és relevánsabb szövegeket generál, mint a ChatGPT.

🇭🇺 Jobb magyar nyelvtudás

A Fraze kifejezetten magyar nyelvre lett optimalizálva, így a bonyolultabb nyelvtani szerkezetek és helyesírási szabályok kezelésében is jobb, mint az alapvetően többnyelvű ChatGPT. A generált szövegek kevesebb hibát és magyartalanságot tartalmaznak.

🥴 A ChatGPT által generált bekezdés
😎 A Fraze által generált bekezdés ugyanabban a témában

👀 Kevesebb „hallucináció”

Az AI nyelvi modellek egyik jellemzője az úgynevezett „hallucináció”. Ez az a jelenség, amikor a modell olyan információkat generál, amelyek nem állnak összhangban a valósággal vagy a bemeneti adatokkal. A Fraze a ChatGPT-hez képest lényegesen kevésbé hajlamos erre a hibára, így megbízhatóbb eredményeket nyújt felhasználói számára. Ennek ellenére, mindig javasoljuk az elkészült szövegben a tények és adatok utólagos ellenőrzését, mert a technológia jellegéből adódóan még így is előfordulhatnak tévedések.

Valós tények aránya a kimenetben, kategóriák szerint

📝 Speciális írási funkciók

A Fraze a kreatív írásra lett kifejlesztve, és egy sor olyan funkcióval rendelkezik, amelyek segítségével a szövegírók sokkal könnyebben és hatékonyabban dolgozhatnak, mint a ChatGPT-t használva.

A Fraze felhasználóbarát szövegszerkesztő-alapú felülete, és egyszerű funkcionalitása révén a szolgáltatás könnyen használható és érthető, de a különböző funkciók és beállítások sokszínűségének köszönhetően professzionális felhasználásra is alkalmas.

A speciálisabb funkciók közé tartozik például az automatikus mondatbefejező, ami dupla szóköz beírásával bármikor aktiválható.

Automatikus mondatbefejező funkció

🌟 Stabil elérhetőség

A ChatGPT extrém népszerűségének a velejárója, hogy a szolgáltatás gyakran lassú, akadozik, vagy egyszerűen be sem engedi lépni a felhasználót. Ez rendkívül frusztráló tud lenni, főleg akkor, ha sürgősen szükségünk van a mesterséges intelligencia által kínált segítségre.

A hibaüzenet, amivel minden ChatGPT felhasználó találkozott már

A Fraze stabilabb és gyorsabb használati élményt kínál, így a felhasználók zökkenőmentesen végezhetik a munkát.

🧑🏻‍💻 Rugalmas, elérhető fejlesztői gárda

Kisebb, helyi fejlesztőcégként rugalmasabban és gyorsabban tudunk reagálni az esetleges problémákra és ügyfél-igényekre – a nagy nemzetközi vállalatoknál, mint amilyen az OpenAI, az ügyfélkapcsolatok során gyakran előfordulnak kommunikációs vagy bürokratikus akadályok, amelyek lelassíthatják a munkafolyamatot és megnövelhetik a költségeket. Aki próbálta már felvenni a kapcsolatot a Google vagy a Facebook ügyfélszolgálatával, az tapasztalhatta már, hogy milyen körülményes lehet egy-egy probléma megoldása.

🔒 Szigorú adatvédelmi előírások

Bár a ChatGPT memóriája csak az adott beszélgetésre terjed ki, és közvetlenül nem „tanul” a felhasználóktól (például nem tudja, miről szólt az előző beszélgetésünk vele), ennek ellenére fontos tudni, hogy a beszélgetéseinket felhasználhatják az AI modellek továbbfejlesztéséhez – ez azt jelenti, hogy a felhasználó által a ChatGPT-be beírt szövegek később akár egy az egyben megjelenhetnek a kimenetben más felhasználók számára. Ez komoly adatvédelmi kérdéseket vet fel. A Fraze-be beírt adatokat nem használjuk az AI modell továbbfejlesztésére.

Frissítés: Április vége óta a ChatGPT-nél is lehetőség van az előzmények kikapcsolására, ami egyben megakadályozza azt is, hogy az adatainkat felhasználják a rendszer továbbfejlesztéséhez. Ezt külön be kell állítani, és a hátránya, hogy elveszítjük az előzmények megtekintésének lehetőségét, ami egy hasznos funkció.

ChatGPT adatszivárgások

A ChatGPT rendszerének óriási népszerűsége miatt a fejlesztőknek kiemelkedően nagy kihívást jelent a szolgáltatás hibamentes működtetése és fenntartása. Sajnos, feltehetően a fejlesztők kapkodása miatt, az utóbbi időben több komoly biztonsági hiba is bekerült a rendszerbe, amelyek megtépázták az OpenAI hírnevét.

❓ Gyakran Ismételt Kérdések

A Fraze csak a ChatGPT körüli felhajtás okán jött létre?

A Fraze a ChatGPT előtt jelent meg, tehát minket nem lehet azzal vádolni, hogy csak a ChatGPT körüli hype-ot akarnánk meglovagolni. Fejlesztőink több évtizedes programozói tapasztalattal rendelkeznek, és 2021 óta aktívan részt vesznek népszerű AI szoftverek fejlesztésében.
A ChatGPT megjelenésekor „turbó fokozatba kapcsoltuk” a Fraze fejlesztését. Állítjuk, hogy a Fraze képes felvenni a versenyt a ChatGPT-vel, és a tervezett fejlesztéseink befejezése után ez még inkább igaz lesz.

Hogyan képes egy magyar startup felvenni a versenyt egy globális nagyvállalattal?

Akármennyire is hihetetlen, a ChatGPT-vel igenis lehet versenyezni, és egy olyan kisebb magyar vállalkozás is képes rá, mint a Fraze. Többek közt a következő okok miatt lehetséges ez:

  1. Még az OpenAI saját rendszereinél is lehetőség van az eredmények javítására, az ún. “fine-tuning” eljárás alkalmazásával.
  2. Az ingyenes ChatGPT egy régebbi nyelvi modellt használ. Az OpenAI maga is rendelkezik ennél fejlettebb nyelvi modellel.
  3. A magyar piac globális szinten nem jelentős, ráadásul a magyar nyelv különleges kihívásokat rejt, ezért a nemzetközi szereplőknek nem feltétlenül éri meg erre a piacra fejleszteni.
  4. A ChatGPT chat-alapú megközelítése nem a legalkalmasabb a hatékony szövegíráshoz. A Fraze szövegszerkesztő-szerű felülete sokkal hatékonyabban használható erre a célra.

Célunk, hogy a lehető legjobb AI szövegíró szolgáltatást nyújtsuk a magyar piac számára, amely segíti a felhasználókat a minőségi szövegalkotásban. Nagyra értékeljük a visszajelzéseket, amelyek segítenek nekünk fejlődni és tovább finomítani a rendszerünket.

További kérdéseid vannak?

Lépj kapcsolatba velünk a hello@fraze.hu e-mail címen, vagy a kapcsolati űrlap kitöltésével!

Összefoglalás

A Fraze-nek több egyértelmű előnye is van a ChatGPT-vel szemben: ez egy új generációs AI szöveg generátor, amely pontosabb és hatékonyabb szövegalkotásra képes, különösen magyar nyelven. A Fraze kifinomultabb, koherensebb tartalmat generál, kevesebb nyelvi hibával. A „hallucináció” hibája is kevésbé jellemző rá, így megbízhatóbb eredményeket nyújt. A szolgáltatás speciális írási funkciókkal is rendelkezik, amelyek segítik a kreatív szövegírást, és egy stabil elérhetőséggel rendelkező felhasználóbarát felületen keresztül érhető el.